Veiligheid

Veiligheid is het hete hangijzer in het debat tussen voor- en tegenstanders van vaccins. Ontdek hoe veilig en doeltreffend vaccins werkelijk zijn.

Veiligheid

Vaccins en veiligheid

Hoe veilig zijn vaccins nu echt? Geen vraag die vaker over de tongen gaat in het debat tussen voor- en tegenstanders. Het antwoord op de 4 meest gestelde vragen lees je hier.

Kan je ziek worden door een vaccin?

Net zoals geneesmiddelen kunnen vaccins lichte bijwerkingen hebben, zoals plaatselijke zwelling, pijn, roodheid of kortstondige lichte koorts of een griepgevoel. Ernstige bijwerkingen zijn erg zeldzaam. De eventuele bijwerkingen wegen niet op tegen de bescherming die vaccins bieden. De ziekte zelf is veel gevaarlijker dan het vaccin.

Vaccins worden altijd uitvoerig getest en de risico’s op bijwerkingen worden zorgvuldig afgewogen tegen de nadelen van de ziekte zelf. Een vaccin wordt pas in gebruik genomen als de risico’s op bijwerkingen aanzienlijk lager liggen dan de gezondheidsrisico’s van de ziekte zelf.

Kan je op lange termijn ziek worden door vaccins?

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vaccins op lange termijn bepaalde ziektes veroorzaken.

Tegenstanders van vaccins beweren dat de veelgebruikte hulpstof aluminium op termijn schadelijk kan zijn voor onze hersenen, maar dat klopt niet. Een vaccin bevat slechts een tiende van de hoeveelheid aluminium die we dagelijks inademen, eten en drinken. Een andere stof die vaak wordt gebruikt in vaccins is formaldehyde, maar ook hier gaat het om zeer kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.

Hoe kan het coronavaccin veilig zijn als het in zo’n sneltempo is ontwikkeld?

Vaccins moeten voldoen aan strikte wettelijke vereisten voor farmaceutische kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Omdat vaccins worden toegediend aan gezonde mensen ligt de veiligheidslat nóg hoger dan bij de ontwikkeling van een geneesmiddel.

Lees meer over vaccinonderzoek

De normale ontwikkelingsduur van een vaccin kan zo’n 10 tot 15 jaar bedragen. Dat de ontwikkeling van coronavaccins zo snel kon gaan, hebben we te danken aan een combinatie van ongeziene internationale samenwerking, opgedane kennis uit decennialang vaccinonderzoek en een versneld ontwikkelings- en testproces.

Lees meer over een van de grootste medische prestaties ooit

Wie garandeert de veiligheid van vaccins? 

Enkel wanneer de ontwikkelingsresultaten over de hele lijn positief zijn, zal een kandidaatvaccin door de bevoegde overheidsinstanties worden toegelaten voor algemeen gebruik. In België verzekeren het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten. 


 

Huisarts

Nog twijfels?

Praat over de veiligheid van vaccins met je huisarts.

Philippe De Backer
Philippe De Backer © Belga

Philippe De Backer ging als minister de strijd aan met COVID-19


Philippe De Backer, VIB-alumnus:

"De coronavaccins konden ontwikkeld worden op een jaar tijd. Hier is een krachttoer geleverd, maar wel een die logisch te verklaren is. Als je alle fasen van vaccinontwikkeling optimaliseert, alle wachttijden elimineert, voortbouwt op reeds ontwikkelde platforms en niet wacht op de goedkeuring voor grootschalige productie, dan wordt dat mogelijk. Het vraagt een gecoördineerde samenwerking tussen onderzoekers, artsen, industrie en overheid. Dan wordt mogelijk wat nu is gepresteerd. Die vaccins zijn in mijn ogen een triomf van de wetenschap, de medische industrie en de toezichthouders. Er zijn echt geen shortcuts genomen en ik heb er alle vertrouwen in dat deze vaccins voldoen aan het veiligheidsprofiel dat we ook van andere vaccins verwachten."
 

Lees hier het volledige interview