Prikkelende weetjes

Prikkelende weetjes over vaccins 

Wist je dat ...

La vache qui (gué)rit

.... de naam ‘vaccin’ van het Latijnse woord ‘vacca’ (wat koe betekent) komt?

Het eerste vaccin – dat tegen pokken – werd namelijk gemaakt op basis van koepokkenzweren. Boeren die bij het melken van hun vee een besmetting opliepen met het koepokkenvirus bleken in grote mate bestand tegen de menselijke variant. Bekijk hier de opmerkelijke ontdekking.

Vaccins redden levens

… er jaarlijks 2,5 miljoen overlijdens worden voorkomen door kindervaccins? 

Dit blijkt uit recente berekeningen van de WHO, UNICEF en de Wereldbank. Maar er is nog werk aan de winkel: in 2018 overleden wereldwijd nog 6,2 miljoen kinderen en adolescenten onder de 15 jaar. De helft hiervan had voorkomen kunnen worden, onder meer door vaccinaties. Ontdek hier de meest frappante cijfers over vaccins. 
 

Look WHO’s watching!

… virussen in laboratoria met de grootste voorzichtigheid worden bewaard? 

Vandaag wordt het pokkenvirus nog maar op twee plaatsen in de wereld bewaard: in Atlanta (VS) en Kolsovo (Rusland), onder officieel toezicht van de WHO.
 

Vaccinatiekampioen

… Cuba wereldwijd een koploper is in vaccinaties? 

Tot 1960 waren overdraagbare infecties nog de grootste doodsoorzaak bij Cubaanse kinderen. Maar dankzij grootschalige vaccinatiecampagnes staat het Caraïbische eiland vandaag aan de wereldtop in  preventieve gezondheidszorg. Polio, difterie, mazelen, kinkhoest en rodehond zijn er volledig uitgeroeid. Daarmee doet Cuba het beter dan veel Westerse landen.
 

Gulle gevers, big spenders 

… de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld 10 tot 15 jaar duurt? 

Vaccinontwikkelaars gaan niet over één nacht ijs. Het traject bestaat uit 4 verschillende fasen: de ontdekkings- en preklinische fase, de klinische fase, de goedkeuring en registratie en de productie en marktintroductie. Het is een bloedstollende afvalrace waarbij veel kandidaatvaccins de eindmeet niet halen. Lees hier meer over vaccinontwikkeling. 
 

Party Pol(i)onaise!  

… Polio zo goed als volledig uitgeroeid is in Afrika? 

We zijn goed op weg om polio naar de geschiedenisboeken te verbannen. Het mondiale vaccinatieprogramma tegen polio, geleid vanuit de WHO, resulteerde in een daling van het aantal besmettingen met 99% sinds 1988: van een geschatte 350.000 besmettingen toen, tot 175 gerapporteerde infecties in 2019. Inmiddels is Afrika ook bijna volledig poliovrij. 
 

Very lethal weapon 

… het hiv-virus nog jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het leven kost? 

Sinds het begin van de epidemie in 1981 zijn zo’n 77 miljoen besmettingen genoteerd en meer dan 30 miljoen mensen stierven aan deze ziekte. Na jaren van onderzoek is er nog altijd geen veilig en werkzaam vaccin. Er is vandaag wel een behandeling met antivirale middelen beschikbaar, die het virus voldoende onderdrukt. Toch is hiv nog altijd verantwoordelijk voor bijna één miljoen doden in Afrika omdat de medicatie moeilijk verkrijgbaar en voor velen onbetaalbaar is. 

Allemaal beestjes 

… bepaalde virussen en bacteriën net levensnoodzakelijk zijn voor onze gezondheid? 

Er zijn heel wat virussen en bacteriën die een positieve impact hebben op onze gezondheid. Veel virussen infecteren bacteriën en houden zo snelgroeiende bacteriepopulaties onder controle. Zelf draag je ook zo’n 100.000 miljard bacteriën met je mee. Zo zit bijvoorbeeld onze darm boordevol bacteriën die helpen om voedsel beter te verteren. Zelfs dat lekker sneetje kaas op je boterham of die smeuïge pot yoghurt bij het ontbijt zijn van levende bacteriën gemaakt. Sterker nog, zonder virussen en bacteriën kunnen we eigenlijk niet leven.